IVAN vanlife BLOGI

Vinkit puskaparkkeiluun Suomessa ja Euroopassa

Vinkit puskaparkkeiluun Suomessa ja Euroopassa

Leirintäalueella hengailu van life-reissulla ei oikein innosta, mutta et tiedä mihin sitä sitten oikein voisi majoittua? Puskaparkki on siinä tapauksessa hyvä vaihtoehto! Puskassa riittää omaa rauhaa, eikä tarvitse miettiä naapurin mekastuksista ja aikatauluista.

Puskaparkeissa on myös se bonus, että ne ovat ilmaisia – toki ovat myös ilman palveluita, kuten sähköä tai suihkua, mutta monesti maisema ja rauha kompensoivat reilusti infran puutteet. Ja ainahan voi etsiä puskan läheltä uimapaikkaa, jossa käydä pulahtamassa, ja jos meinaa jääkaappi sulaa, niin kunnon ruokafiesta pystyyn yhdeksi illaksi!

Mistä niitä puskia sitten löytää? Onko puskailu samanlaista Suomessa ja Euroopassa? Mitä pitää huomioida kun puskailee? Tämä kirjoitus kertoo puskaparkkeilun ABC-koodiston.

Puskaparkilla tarkoitetaan käytännössä lähes mitä tahansa muuta paikkaa kuin leirintäaluetta tai matkaparkkia, jonne matkailuautolla voi pysäköidä. Puskaparkkeja ovat mm. tienlaitamat, rannat, metsätiet ja luontopolkujen ja kansallispuistojen parkkipaikat.

 

 

Kun aloitettiin oma van life-harrastus, oltiin ensin liikkeellä vaunu-pakettiautoyhdistelmällä, joka on selkeästi ollut haastavin puskaparkkeilukalusto jo ihan kokonsa ja kömpelyytensä puolesta. Silloin, yli 10 vuotta sitten, ei navigaattorit olleet niin hyviä kuin nykyisin, joten pitkälti ihan perinteisellä paperikartalla suunnistettiin ja valittiin reitit.

Hyviä puskaparkkeja löytyi tuurilla ja intuitiolla usein vesistöjen rannoilta: uimarannat, pienten järvien ympärillä olevat tienlaitamat, satama-alueet ja vierasvenesatamat, sekä veneenlaskupaikat usein lykästi.

Samoin urheilukenttien parkkipaikoilla on usein voinut yöpyä, kuten myös ulkoilualueiden ja kansallispuistojen parkkipaikoilla, mikä onkin ollut seuraavana päivänä hyvä juttu, sillä on päässyt suoraan autosta kiertämään kävelyreittejä!

Nyrkkisääntönä toimi usein se, että mitä isompi järvi, sitä enemmän täyteen rakennetut rannat – eli pienemmät vesistöt olivat selkeästi potentiaalisempia paikkoja löytää hyvä yöparkki.

Sittemmin reissattiin asuntoautolla ja nykyisin meillä on retkeilyauto. Jos lähdetään ilman suunnitelmia reissuun, tähdätään useimmiten kokeilemaan onneamme uimarannoille, veneenlaskupaikoille ja koskien lähistölle. Retkeilyauto varsinkin on niin kompakti, että sen saa sopimaan lähes mihin tahansa.

Uimarannoille ja niiden parkkipaikoille on selkeästi vuosien mittaan alkanut ilmestyä leiriytymiskieltomerkkejä, jos kyseiseen paikkaan ei ole luvallista jäädä. Kieltoja on syytä kunnioittaa, tietenkin. Mutta useita hienoja paikkoja on edelleen tarjolla - ja parhaissa tapauksissa uimarannoilla on paitsi saanut yöpyä hienoissa maisemissa, paikalta on saattanut löytyä jopa huussi ja grillauspaikkakin!

Vinkki: Jos mistään muualta ei löydy puskaa, kokeile kirkkojen ja hautausmaiden liepeiltä. Lähes aina löytyy paikka, ja seurakin on siellä hiljaista!

 

Saksassa yövyttiin kirkon pihalla puskaillen. 180 asteen päässä näkyivät Alpit.

Jos tuurilla yöpaikan etsiminen ei innosta, Park4Night -sovellus auttaa.

Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi, ja jäseneksi kirjautumalla saa näkyviin lisää puskaparkkipaikkoja. Tuo perusversio on riittänyt toistaiseksi meille ihan mainiosti! 

Sovellus toimii paikannuksen kanssa sekä ilman, eli voi joko hakea senhetkisen oman sijainnin lähellä olevia toisten käyttäjien merkitsemiä puskaparkki- ja leirintäaluepaikkoja, tai tarkentaa haun jonkun tietyn alueen/kaupungin ympärille.

Suomessa Park4Nightia on meillä tullut käytettyä vähemmän, mutta kuluneen kesän 2024 road tripillä Eurooppaan käytettiin sovellusta ahkerasti.

Aika pitkälti samat nyrkkisäännöt pätivät myös ainakin Saksassa, Italiassa, Ruotsissa ja Sveitsissä: puskaparkkeja löytyi usein parhaiten lähellä vesistöjä tai urheilukenttiä, lenkkipolkujen liepeillä sekä jonkin sortin levähdys- tai aktiviteettipaikoilla. 

Yhdessäkään paikassa tällä Euroopan-reissulla meille ei tullut turvaton tai hähmäinen olo, mutta toki valittiin yöpymispaikkamme selkeästi syrjemmästä. Silti: kyllä uskaltaa puskailla myös Suomen ulkopuolella!

 

Italian Alpeilla noin 3000 m korkeudessa. Ehkä upein puskaparkki so far!

 

Norjassa reissatessa puskaparkkeja on tuntunut löytyvän kaikkein helpoimmin – lieneekö syynä ollut se, että meillä on käynyt tuuri, vaiko se, että maisemat on olleet lähes joka paikassa niin upeat, että muut kriteerit ovat unohtuneet siinä ihastellessa! Joka tapauksessa, Norja – puskaparkkien toistaiseksi luvattu maa, we love u.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Hangossa meillä on ollut kerta toisensa jälkeen eniten hankaluuksia löytää puska. Aina on saatu vinkki joltain kanssaharrastajalta uudesta paikasta edellisten tultua myös muiden karavaanareiden tietoon, mutta jostain syystä tämä on meille hankala kohde!

 

Puskaparkkeilussa on hyvä muistaa se, ettei parkkeeraa liian lähelle kenenkään yksityistä tilaa tai tonttia, ja jättää paikan siistiksi lähtönsä jälkeen.

Tosi surullista on, että ihan liian monesta puskasta löytyy suoranaista roskaa yöpyjien jäljiltä, ja onpa vastaan tullut myös kieltokylttejä juurikin siitä syystä, että paikkaa on roskattu ja siksi puskailu on päätetty kieltää.

Jos jaksat kantaa tavaraa puskaan asti, jaksat myös kantaa ne sieltä pois. Pahitteeksi ei ole myöskään siistiä paikkoja toistenkin jäljiltä, jotta puskailu onnistuu myös jatkossa.

Kannattaa myös tunnustella puskaparkin yleistä ilmapiiriä: Tuntuuko paikka turvalliselta? Onko kuinka rauhallista tai meluisaa? Ajetaanko paikassa viikonloppu- tai kesäöinä korttelirallia? Luota intuitioon tässäkin asiassa.

Harmaavesiä ei saa tyhjentää puskaparkkiin, ja roskatkin kannattaa suosiolla viedä isompiin jätepisteisiin. Ei jätetä vessapaperia luontoon, eikä nakella luontoon muutenkaan mitään sinne kuulumatonta. Annetaan rauha paikan eläimille, pesiville linnuille ja muille, eikä tehdä tulia metsäpalovaroituksen aikaan.

Maalaisjärki ja perus käytöstavat – niillä pärjää pitkälle!

 

Italiassa herättiin puskasta tällaiseen näkymään.

 

Yhteenvetona: Puskaparkkeilu on helppoa, toimivaa ja usein rauhallisempi vaihtoehto kuin leirintäalueen karkelot. Naapureina Crocs-miehen sijaan luonnon ötökät. Eikä kukaan laula karaokea.

Meidän kokonaissaldo leirintäalueöitä yli 10 vuoden harrastamisen jälkeen on laskettavissa kahden käden sormilla, eli kyllä, puskaparkki se on kaikkien menninkäis- ja mörököllisieluisten go to -vaihtoehto!

Jäikö jokin mietityttämään puskaparkkeilusta? Kysy niin me vastaamme!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.